Strömmingssäsong i Stockholms skärgård!

Idag var det äntligen premiär, strömmingssäsongen är i full gång och vi packade ner strömmingspilkar och fika i vår Ryds styrpulpet och gav oss ut i gassande junisol. Provade ett par ställen först, utan att få något. Vi passerade sen ett par båtar i farleden där de satt och drog massa strömming, så vi ankrade där vi också och där fanns stimmen! Jag undrar bara hur de som stannat där först hittade dem?

Simon_fiskar_strömmingJulia_fiskar_strömming

Fiskelyckan var mycket god, efter bara en kort stund kunde vi börja sålla lite och slänga i de lite mindre.

31 st jättefina strömmingar fick vi med oss hem, middagen var därmed given!

Stekt strömming med potatismos

Strömming_och_potatismos

1 kg potatis

1 dl grädde

2-3 dl mjölk

smör

Strömmingsfiléer, runt 1 kg vägde nog våra.

Mjöl på en tallrik

2 uppvispade ägg

Ströbröd, mjöl och salt på en tallrik

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.

Dubbelpanera strömmingen genom att doppa filéerna först i mjöl, sedan i ägg, och sedan i ströbröd utdrygat med lite mjöl.

Stek dem därefter på mellanhög värme i rejält med smör, ca 2-3 min på varje sida. Fyll på med smör då paneringen suger upp mycket av det.

Stöt eller vispa potatisen blandat med lite smör, grädden och mjölken till ett fluffigt mos. Jag gillar löst potatismos utan minsta lilla bit så jag använder elvisp efter att ha stött sönder potatisen grovt med potatisstöten.

Servera genast med grönsaker. Citron är JÄTTEGOTT till vilket vi tyvärr inte hade hemma.

Annonser
Märkta med:
Publicerat i Recept
2 kommentarer på “Strömmingssäsong i Stockholms skärgård!
  1. Krister Holgersson skriver:

    Ser mycket gott ut. Men var är krösamoset?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: