Rabarberglass

Igår kväll hade vi lite knytis och grillade med våra grannar. Vi grillade lite allt möjligt, flintastek, revben, chorizo och grillkorv. Gott med lite grillbuffé!

Till det hade vi en fransk potatissallad, jag gjorde dock misstaget att ta balsamvinäger istället för vit/ljus vinäger vilket gjorde att potatissalladen fick en väldigt tråkig färg. Smaken var det inget fel på, jag kommer garanterat att göra den fler gånger den här sommaren så receptet publicerar jag någon annan gång när jag har lite smakligare bilder! Jag får göra om och göra rätt helt enkelt :).

Så det jag egentligen tänkte berätta om var efterrätten. Jag bjöd jag på rabarberglass, receptet till den är hämtat från Jennys fina matblogg. Jag gjorde en varm jordgubbssås till vilket blev väldigt gott med den kalla glassen.

Rabarberglass med varm jordgubbssås

ca 8 portioner

500-700 g rabarber

2 dl vatten (i ursprungsreceptet står det 1 dl, jag tog 2 och slog sedan av lite av vätskan efter kokning)

2 dl strösocker

6 dl vispgrädde

I burk kondenserad mjölk

Jordgubbsås

800 g frysta jordgubbar

2 dl socker

1/2 lime

Tvätta och ansa rabarberna och skär dem i småbitar. (Jag brukar alltid “skala” dem, d v s dra bort mycket av det röda men det kanske är synd att göra det för att det hade blivit fin färg på det man gör annars? Hur gör ni?)

Häll vatten och socker i en kastrull och värm upp tills sockret löst sig. Lägg i rabarbern och sjud i några minuter tills de har mjuknat. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna. Slå av lite av vattnet (om du tog en deciliter extra). Mixa sedan krämen slät.

Vispa grädden. Häll i den kondenserade mjölken och rör runt. Vänd därefter ner rabarberkrämen och rör försiktigt. Glassen blir fin om man inte rör ut rabarbern för mycket i glass-smeten utan att den får bli lite randig. Häll upp i form, jag tog en vanlig sockerkaksform med hål i mitten men den räckte inte utan jag fick även snabbt svira om en Sia-glassförpackning till en Matportalsförpackning! 🙂

Matportalens_glass_roterad

Låt stå i minst 5 timmar, gärna över natten. Detta är ju en utmärkt efterrätt att förbereda då den kan stå i frysen i ett par dygn.

Jordgubbssås (det blir ganska mycket sås av detta recept, räcker säkert till 10 pers)

Lägg de frysta jordgubbarna direkt i en kastrull med ett par matskedar vatten och koka upp. Tillsätt socker och låt sjuda tills jordgubbarna har tinat och såsen blivit lite simmig. Pressa limen över och mixa därefter till en slät sås.

Jordgubbssåsen kan serveras både varm och kall.

Göra_rabarberglass¨

Ta ut glassen ur frysen i god tid innan servering så att den hinner mjukna något.

Rabarberglass_med_varm_jordgubbssås

Njut!

Annonser
Märkta med:
Publicerat i Recept

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: