Sommartårta

När vi kom tillbaka från midsommarfirandet vid hembygdsgården på midsommarafton så fikade med jordgubbstårtan, här gjorde jag en separat tårta med glutenfri botten eftersom jag tycker det är så svårt att lyckas med det glutenfria mjölet i sockerkakor och liknande.

Min glutenintoleranta svägerska gav mig tipset att blanda ut med potatismjöl, och i det tårtbottenrecept jag hade så skulle hälften av mjölet vara potatismjöl. Så jag körde på samma recept för båda tårtbottnarna, och den glutenfria botten blev helt ok när jag bytte ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.

Den här tårtbotten blir väldigt hög och fin, men det gäller att vara noggrann med tiden i ugnen så att den varken står för kort eller för lång tid.

Hög tårtbotten

Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver

Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver

Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg + 1½ tsk bakpulver

Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg + 1½ tsk bakpulver

Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg + 2 tsk bakpulver

Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg + 2 ½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.

Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka.
Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i 1 glas. Fyll upp med socker i glas 2 /i samma nivå som äggen) Fyll 1/3 del av glas 3 med potatismjöl och resten vetemjöl.

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt ( minst 4 min) Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag. Skall du göra en chokladbotten tar då 1/3 kakao, 1/3 vetemjöl och 1/3 1/3 dl potatismjöl.

Pensla formen med lite olja eller kokosfett. Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.

Gräddningstid för de olika storlekarna: 

20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med en provsticka när du tror att den är färdig

Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt botten stå och svalna en stund.

Jag gjorde på 5 ägg respektive 2 ägg för den glutenfria, och det räckte kanske lite väl knappt till 14 personer, varav 6 barn. Tårtbotten gjorde jag kvällen innan och sedan lade jag på fyllningen på förmiddagen så att den hann stå och bli lite saftigt. Det går säkert att lägga på fyllningen kvällen innan också så blir den extra saftig Ler 

Jag hann inte ens med att fotografera den färdiga tårtan innan halva hade gått åt. Den blev faktiskt väldigt god.

Jordgubbstårta

Recept från http://www.mycakes.se/.

Annonser
Märkta med: ,
Publicerat i Efterrätt och fika, Recept
3 kommentarer på “Sommartårta
  1. Julia skriver:

    Hej mamma älskar din blogg många pussar och kramar från Julia.

  2. Julia skriver:

    Tack:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: