Efter att ha varit hemma ett par veckor efter Greklandssemestern gjorde vi för ett par dagar sen ett försök att bibehålla Greklandskänslan ett tag till. Jag gjorde grekisk pytt, finns i lite olika varianter runt om på nätet. Jag hittade det första gången här, men jag minskade ner på potatisen och lade till zucchini och aubergine då jag tycker de passar bra att ugnsbaka och de grönsakerna är väl greklandsfeeling om några!
Min gissning utan att veta är väl att pytten troligtvis inte härstammar från Grekland, utan är en maträtt konstruerad i Sverige och som fått sitt namn av de greklandsinfluerade smakerna. Men jag kan ha fel…
Vi köpte med oss en låda fetaost på flygplatsen i Aten, som smakar helt fantastiskt och som vi använde till den här rätten.
Grekisk pytt
6 potatisar
1 liten zucchini
1 liten aubergine
500-600 g fläskfilé
1 röd paprika
1 rödlök
1 ask cocktailtomater
1 fetaostblock ca 200 g
Marinad
1 ½ dl olja
½ dl soja
2 vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
1 tsk sambal oelek
salt & svartpeppar
Kall sås
2 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1 tsk italiensk salladskrydda
1 krossad vitlöksklyfta
Marinera fläskfilén i marinaden i minst 5 timmar, gärna över natten. Förbered den kalla såsen en stund innan och låt den stå i kylen minst ett par timmar, det går bra att göra den dagen innan också.
Dela auberginen i bitar en stund innan och salta bitarna runt om. Låt dem ligga och svettas lite och torka därefter bitarna med hushållspapper. Detta tar bort den beska smaken när auberginen tillagas.
Fördela potatisen och filébitarna i en långpanna/ugnssäker form. Jag lät detta åka in i ugnen först i ca 10-15 min.
Skär under tiden zucchini, paprika, lök och tomater i bitar och fördela tillsammans med auberginen över köttet och in i ugnen ytterligare 20-25 min.
Ta ut formen och smula över fetaosten. Ställ in den ytterligare ca 5 min i ugnen eller tills osten fått lite färg utan att bli bränd.
Servera med den kalla såsen och exempelvis oliver om man gillar det.
Mmmmm så gott det var!
Härligt gott! 🙂
Roligt att du hittat det receptet. Gjorde det jättemycket för ett par år sedan och alla tyckte det var jättegott. Hade nästan glömt bort det, kul att du påminde mig. Så smidigt när man har allt i ett. I kväll gjorde jag din totellinigratäng och den var också jättegod. K tyckte den var extra god när jag sa vad receptet kom från. Kram EB
Kul att ni gillade gratängen! Men första gången jag åt den var hos er, så inspirationen kom från början från dig! Kram Therese