Kräftor och paj

Har ni ätit några kräftor än i år?

Vi åt kräftor förra helgen och hade som traditionen bjuder Västerbottenpaj till.

Den här gången blev det en blandning av köpta svenska färska kräftor och kinesiska jumbokräftor. Stor skillnad i smak när man äter dem samtidigt, även om de kinesiska var helt ok så var de svenska kräftorna fantastiska…

I lördags kväll gjorde vi också paj, Salami och briepaj, och när vi åt den slog det oss hur bra den hade passat att servera som tillbehör på kräftskivan som variation till Västerbottenpajen. Testa den gärna, supersmarrig var den!

Kräftor

Salami och briepaj

Pajdegen
3 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten

Fyllningen
120 g salami
250-300 gram brieost
1 rödlök skivad i ringar
2 dl vispgrädde
3 ägg
salt och peppar
färsk persilja eller gräslök
riven ost

Ställ ugnen på 200 grader.
Finfördela mjöl och smör i en matberedare och tillsätt vattnet och blanda till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22-24 cm, låt vila i kylen ca 30 min.
Nagga pajskalet en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter.
Skär salamin i lagom stora bitar och skär brieosten i skivor.
Fyll pajskalet först med salami, därefter brie och löken.
Vispa sönder äggen lätt, tillsätt grädden, salt, peppar och gräslök/persilja. Häll alltsammans över fyllningen.
Strö eventuellt över lite ost innan du gräddar pajen i ca 25-30 minuter, ska man servera till kräftor är det ett tips att använda Västerbottenost! Jag tog ingen ost denna gången, men det blev jättebra ändå.

Låt gärna pajen stå några minuter innan den serveras.

Salami och briepaj collage

Denna paj kommer jag att göra många fler gånger, passar även bra på ett buffébord eller ensam som vi åt den i lördags tillsammans med lufttorkad skinka och en sallad som vi ringlade lite balsamvinäger över.

DSC_0175-002

 

Västerbottenpaj

Pajdeg

3 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

125 g smör

1 ägg

Fyllning:

3 ägg

300 g riven Västerbottenost

2,5 dl mellangrädde

1 dl mjölk

salt och svartpeppar

Gör pajdegen genom att blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela i matberedare.
Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter, låt vila i kylen cirka en halvtimme.
Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg. Servera pajen ljummen.

Kräftor-paj

Västerbottenpaj

 

Ha en trevlig (och god) kräftskiva!

Annonser
Märkta med: ,
Publicerat i Paj, Recept
2 kommentarer på “Kräftor och paj
  1. Tack för goda recept! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: