Fiskgratäng

Jag var väl inte överdrivet förtjust i fisk när jag var liten, även om jag oftast åt lite grann av det när det serverades. Men det fanns ett undantag, en av mina absoluta favoriträtter då var hemlagad fiskgratäng som jag tyckte väldigt mycket om.

Glädjande nog är mina barn (nästan i alla fall) lika förtjusta i min fiskgratäng som jag var i min mammas. Det serveras lite då och då just därför. Vi försöker ju äta fisk kanske inte varje vecka men 2-3 gånger i månaden och då är detta ett säkert kort som jag vet att alla gillar.

Bra är ju också att det går att göra på överblivet potatismos. När jag lagar potatismos brukar jag alltid göra på 2-3 kg potatis och sen göra den här gratängen ett par dagar senare på det mos som blev över.

Fiskgratäng

1,5 (drygt) kg potatis

25 g smör

3 dl mjölk

1 dl grädde

800 g tinad fiskfilé, ex. torsk- eller laxblock, sej eller pangasus

Vit sås med räkor (kallar jag det, är väl annars misstänkt likt Bechamelsås 🙂 )

200 g skalade räkor (tinade)

25 g smör

1,5 dl grädde

2,5 dl mjölk

1 dl riven ost

2 msk mjöl

Ev. lite dill, gräslök eller annan smaksättning

Sätt ugnen på 200 gr.

Skala och koka potatisen nätt och jämt mjuka.

Fördela under tiden fiskblocken i mitten en smord ugnssäker form, lämna plats i kanterna till potatismoset. Om man inte har block utan hela fileér kan dessa rullas ihop och läggas i formen. Sätt in fisken i mitten av ugnen ca 10 min eller till den är nästan helt vit inuti.

Smält smöret till såsen i en kastrull, bottenred genom att tillsätta mjölet och vispa in allt mjöl i smöret. Häll på mjölken under vispning och låt koka lite mellan spädningarna. Häll även på grädden. Se till att såsen blir riktigt tjock, red ytterligare vid behov (eller späd med mer grädde/mjölk). Såsen ska vara tjock! Häll i osten och låt den smälta, häll i räkorna och eventuell smaksättning. Jag hade lite klippt gräslök. Salta och peppra.

Stöt potatisen med en potatisstöt, tillsätt grädde, mjölk, salt och vitpeppar och vispa med elvisp till ett fluffigt potatismos.

Spritsa (eller pytsa med sked) potatismoset runt fisken (jag tröttnade ganska snabbt på att spritsa och pytsade ut det mesta och använde spritsen bara till det översta lagret). Häll på såsen och strö över riven ost. In i ugnen ytterligare några minuter, 10 kanske eller nåt, tills gratängen fått fin färg.

Fiskgratäng hel

Servera med ärtor. Mums så god fiskrätt det här!

FiskgratängNärbild

Annonser
Märkta med:
Publicerat i Fisk, Recept
En kommentar på “Fiskgratäng

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: