Halloncupcakes

Idag har jag varit på en kamerakurs i Nikons regi som ingår då man köper en av deras systemkameror. En jättebra kurs med många väldigt nyttiga fototips, som jag kommer att skriva om lite längre fram.

Jag skrev ju för ett tag sen om mina nyinköpta spritstyllar som jag planerade att inviga innan min semester tog slut. Och jag hann faktiskt med att göra det. Har aldrig bakat cupcakes förut, så det bestämde jag mig för att göra.

Jag ville väldigt gärna göra lakritsfrosting, så valet föll på halloncupcakes som jag tyckte kunde vara en bra smakkompis till lakritsen. Jag hittade Leilas recept på halloncupcakes här, och det verkade vara många som gjort dem och lyckats bra.

Halloncupcakes

Ca 12 medelstora cupcakes

3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av 1 citron
3 dl färska eller frysta hallon

Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg, socker & vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och blanda med äggsmeten.
Blanda mjöl, bakpulver & salt och vänd försiktigt ned i smeten.
Blanda i det rivna skalet och saften av citronen samt hallonen.
Placera ut formarna i en muffinsplåt, fyll dem till 2/3 med smet (eller grädda i dubbla formar för få dem att hålla formen. Ta några billiga formar ytterst som du sedan plockar bort).

DSC_0162

Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna.

Så till toppingen då. Eftersom jag endast bakade till en fika med familjen ville jag inte göra topping till alla cupcakes utan bara till hälften, för att kunna frysa in resterande utan topping. Då jag dessutom ville ha två olika toppings blev det då så att jag endast gjorde 1/4 sats av vardera smet vilket inte var så smart.

Problemet med en mindre sats är att det är väldigt svårt att spritsa med så lite smet i spritspåsen. Det syns också på mina cupcakes nedan att toppingen inte riktigt räckte till, det ska vara mycket mer frosting än på mina bilder. Så nästa gång tänker jag inte snåla med frostingen!

Förutom lakritstopping gjorde jag chokladtopping, gott det också men lakritsen blev enligt mig och barnen den godaste.

Lakritstopping

Räcker till ca 12 cupcakes (förhoppningsvis, har ju inte själv provat en hel sats 🙂 )
ca 150 g Kicks lakritskola
200 g philadelphiaost
Värm philadelphiaosten försiktigt, gärna i vattenbad. Dela lakritskolan i mindre bitar och lägg i och smält under omrörning på låg värme.

När allt godis har smält, ta bort kastrullen från plattan, se till att smeten är ordentligt blandad och låt svalna något. Sikta eventuellt i lite florsocker för att få den lite fastare i konsistensen. Häll sedan över i en spritspåse och spritsa på avsvalnade cupcakes.

Lakritstopping

Mjölkchokladfrosting

(från http://blogg.amelia.se/lindalomelino)

200 g cream cheese, rumstempererad
200 g mjölkchoklad

Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa cream cheese krämigt, tillsätt chokladen och vispa till en slät kräm. Även här går det att sikta i lite florsocker om man vill ha fastare konsistens.
Bred på frostingen på avsvalnade cupcakes.

Chokladtopping bred

Jag skickade ut barnen att plocka några färska vildhallon att dekorera med, skörden räckte i alla fall till ett hallon per cupcake, blev jättefint!

Våningsfat

Annonser
Märkta med: ,
Publicerat i Efterrätt och fika, Recept

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: