Lasse

Lasse som i lasagne blir det idag på bloggen! Jag gillar allt-i-ett mat, alltihop i samma form och så sköter det sig själv i ugnen.

Den här lasagnen har jag gjort några gånger och filat lite på varje gång. Det gäller att ha ordentligt med vätska när man gör den för annars blir den torr.

Fick tipset i ett lasagnerecept en gång att bre creme fraiche på varje pastalager och det gör jag alltid. Smaksatt creme fraiche ger en extra piff på det hela!

Jag lagar alltid lasagne i en stor långpanna, ca 40×30 cm. Eftersom rätten passar så bra både i matlådan dagen efter och att frysa in, så finns det ingen anledning att inte “brassa på”. Det är ju inte så mycket jobbigare att steka 1,6 kg köttfärs än 800 g, men såååå mycket värt att ha portioner i frysen! Men mitt recept går ju alltid att halvera om man inte tycker som jag… 🙂

Lasagne

1,6 kg köttfärs

24 lasagneplattor (räcker till 4 pastalager)

2 burkar krossade tomater

1 gul lök

2 klyftor vitlök

1 msk mjöl

3 dl mellangrädde, ev. 1 dl mjölk.

1 msk soja

2 buljongtärningar/2 msk fond

oregano, salt, peppar, ketchup

1 burk creme fraiche

Ostsås

25 g smör

2.5 dl grädde

2,5 dl mjölk

1,5-2 dl riven ost

2 msk mjöl

Hacka lök och vitlök och fräs mjuk i lite smör eller olja. Lägg åt sidan. Bryn köttfärsen. Tillsätt mjöl och rör ihop med fettet. Späd med krossade tomater och grädde och låt koka upp. Smaksätt med soja, buljong/fond, oregano, ketchup, salt och peppar efter smak och tycke. Se till att det är tillräckligt med vätska i såsen. Låt puttra på låg värme medan du gör ostsåsen som är en variant på den vita sås som jag använder till lite allt möjligt, senast var det nog till fiskgratängen som jag skrev om för ett tag sen.

Smält smöret till såsen i en kastrull, bottenred genom att tillsätta mjölet och vispa in allt mjöl i smöret. Häll på mjölken och grädden under vispning och låt koka lite mellan spädningarna. Se till att såsen blir riktigt tjock, red ytterligare vid behov (eller späd med mer grädde/mjölk). Häll i osten och låt den smälta, Salta och peppra.

Smörj långpannan och börja med ett lager köttfärssås. Lägg på ett lager pastaplattor och bred crème fraiche på dem.

Cremefraichelager

Upprepa så länge köttfärsen och plattorna räcker, avsluta med köttfärssås. Jag brukar få till 5 lager köttfärssås och 4 lager pasta.

Häll över ostsåsen och strö gärna över ytterligare riven ost. In i ugnen ca 30 min. En vardagsfavvis!

Lasagne

Annonser
Tagged with: ,
Publicerat i Kött, Recept
5 comments on “Lasse
  1. Liselotte skriver:

    Hej där!
    Skall ha med mig lasagne på skidresan och tänker testa ditt recept.
    Omdöme kommer om ett par veckor när vi testat den :):)

  2. Liselotte skriver:

    Hej!
    Nu har vi ätit ”din” lasagne och här kommer några kommentarer jag hörde runt bordet:
    Jättegod, krämig, mmmmmm, god men lite för smaklös, aningens mera kryddor annars väldigt god!
    Kommer helt klart att göra den igen och då med lite mer kryddor i fyllningen!!!
    Nästa gång jag prövar ett av dina recept kommer det bli den grekiska pajen…verkar mumsig!

    • matportalen skriver:

      Vad kul att den uppskattades! Ja det här med kryddningen är min lilla akilleshäl, är nog lite för blygsam ibland (eller ofta…) vad det gäller smaksättningen men jag jobbar på det 🙂 !

  3. Liselotte skriver:

    Spenatpajen menar jag såklart 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: