Veckomatsedel

Här kommer min veckomatsedel för den gångna veckan. Jag planerar alltid en sådan, men det är inte alltid den är speciellt spännande. Kan mycket väl bestå av korv med bröd, pannkakor och köttbullar och makaroner vissa veckor. Allt beror på hur kvällsplaneringen och barnens aktivitetslistor ser ut.

Det finns många färdigplanerade veckomatsedlar på matsajter runt om. Visst kan jag hämta viss inspiration från en del av dem men det är princip aldrig så att en fullständig lista passar mig. Jag gillar bäst att skapa min egen både utifrån tillgängliga råvaror/rester och framförallt, tillgänglig tid.

Hoppas du hittar något du gillar!

Måndag Köttfärslimpa med potatis och sås

Köttfärslimpan gjordes redan på söndagen på 1,6 kg blandfärs så den räckte både då och till måndagen. Bara att koka till lite potatis så var middagen klar.

Ugn 175 gr.

Blanda köttfärsen med 1 ägg, 1 fint riven potatis, hackad gul lök och kryddor. Forma till en limpa och lägg i en smord form. Vill du ha någon fyllning (GOTT!) så gör en djup skåra i limpan och fyll med exempelvis fetaost och spenat, stekt bacon, blandade grönsaker eller vad som finns hemma. Fyll igen skåran.

Pensla med soja och sätt in i ugnen, ca 45 min. Pensla då och då med fettet som bildas.

Gör en sås på skyn med lite grädde (och ev en matsked creme fraiche), oxfond, soja och svartvinbärsgelé. Smaka av med salt och peppar.

Servera med potatis och kokta grönsaker. Glöm inte gelén till! Ler

Köttfärslimpa

Tisdag Laxpudding

Jag är egentligen inte så förtjust i äggstanning, och gillar därför inte puddingar så mycket. Men min man önskade laxpudding och då hittade jag detta recept. Det var en hit! inte så mycket äggstanning utan lite mer gratängaktigt. Lax är en av mina favoritfiskar.

Jag tog hälften av föreslagen mängd purjo då jag tycker den tar över lite om man inte försteker den innan. Sedan lade jag till lite crème fraiche.

800 g potatisar

1 msk smör

0,5 kg laxfilé, skinn- och benfri

50 g purjolök

1 knippe dill

1,5 tsk salt

1 st vitpeppar, nymald

3 st ägg

2 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1-2 msk crème fraiche

Sätt ugnen på 200°. Smöra en ugnssäker gratängform.
Skala och skiva potatisen tunt. Skär laxfilén i 2-3 cm tjocka skivor.
Strimla purjolöken och hacka dillen.
Lägg ett lager potatis i botten av formen. Salta och fördela hälften av purjolöken över.
Fördela laxskivorna tätt i nästa lager, salta och peppra. Strö över resten av purjolöken och dillen.
Lägg resten av potatisen ovanpå och salta.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och crème fraiche. Häll äggstanningen i formen.
Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter, tills potatisen är mjuk och äggstanningen har stelnat.

Laxpudding

 

Laxpuddingskivor

Recept från Allt om mat.

Onsdag Kycklingsoppa

Snabblagat och gott!

3 st kycklingfiléer

1 msk rapsolja

0,5 tsk curry

1 msk tomatpuré

6 dl vatten

3 dl passerade tomater

2,5 dl matlagningsgrädde

2 dl frysta majskorn

2 hönsbuljongtärningar (fast jag tog bara 1 och ökade på mängden curry istället)

salt, peppar

2 dl pastaskruvar (gärna fullkorn eller dinkel)

Skär kycklingfilén i bitar. Bryn i oljan. Tillsätt curry, tomatpuré, salt och peppar. Häll på vatten, passerade tomater och grädde. Lägg i hönsbuljongtärning/ar och pastaskruvar.

Låt koka enligt tiden på pastan. Tillsätt majsen när det återstår ett par minuter av kokningstiden. Smaka av med ytterligare salt och peppar vid behov.

Kycklingsoppa

Torsdag Indisk linsgryta

På torsdagen blev det en vegetariskt rätt. Det som är smidigt med vegetariska alternativ, exempelvis quorn, bönor eller linser är ju att det inte krävs så lång kok- eller stektid. Oftast räcker det i princip att värma till det, sen är det klart.

Koktiden för den här grytan var för att morötterna skulle mjukna, så när morotsbitarna är klara är grytan klar!

Egentligen skulle man laga och äta mer vegetarisk mat. Inte för att det är billigare (det är ju snarare tvärtom) men för miljöns och för variationens skull. Jag har fått för mig att kryddorna och smaksättningen spelar större roll i en vegetarisk rätt än i en kötträtt, men det kanske inte är så!?!

1 lök

2 morötter

2 vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

1 msk riven, färsk ingefära

1 tsk koriander

1/2 tsk mald kummin

1 krm malen kanel

4 dl röda linser

400 g krossade tomater

400 ml kokosmjölk

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl vatten

salt

lime

Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.

Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 – 30 minuter. Smaka av med salt och limejuice.

Servera med ris eller couscous.

DSC_0197

Fredag blev det hämtmat!

Det är ofta vi unnar oss hämtmat på fredagar, inte så mycket för att “slippa” laga mat (det som är så kul Ler) utan det jag uppskattar mest är att slippa diska efteråt just denna dagen. Bara att vika ihop pizzakartongerna och slänga sig i soffan!

DSC_0198DSC_0197

 

Hoppas du får en trevlig nästa vecka! Stockholm bjuder idag på fantastiskt söndagsväder och underbara höstfärger utanför mitt köksfönster!

DSC_0204DSC_0199

Annonser
Märkta med:
Publicerat i Kött, Kyckling, Pasta, Recept, Vegetariskt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: