Trerätters

Här kommer ett tips på en trerättersmeny som vi åt för några lördagar sen. Ibland vill man lyxa till det med familjen och det är ju dessutom bra att kunna provlaga rätter innan man bjuder på dem!

Förrätt: Fyllda ostkorgar

Jag hittade dessa på Jennys matblogg och tyckte de såg så festliga ut. Fyllningen går att variera.

Ostkorgar

100 gr ost, exempelvis 50 gr västerbottenost och 50 gr parmesanost

Förslag på fyllning

200 gram räkor
3 msk crème fraiche
dill
salt och peppar
2 msk majonnäs
citron

Ställ ugnen på 200 grader.
Riv osten och blanda den. Lägg ut små runda ostplättar på en ugnsplåt, ca 10 cm i diameter.
Grädda dem tills det har blivit småbubblor över hela ostkakan.
Ta ut dem och låt de svalna något innan du hänger dem över till exempel botten på en liten kopp eller glas. Jag tog snapsglas och det blev jättebra.

Osthäng på snapsglas
Låt dem hänga tills de stelnat.

Fyllningen:
Rör ihop samtliga ingredienser, och låt stå kallt en stund.
Fyll sedan de små ostkorgarna med röran precis innan servering och toppa med några räkor, citron och lite dill.

Förrätt

Ostkorgarna och fyllningen går bra att förbereda, men fyll inte korgarna förrän precis innan servering.

Huvudrätt: Entrecote med kraschad potatis

Till huvudrätt grillade vi några entrecoteskivor ute på grillen och serverade med kraschad potatis och en god BBQ-sås (färdig från en delikatessbutik).

Kraschad potatis

800 g kokt kall potatis (med eller utan skal)

1 dl olivolja

2 vitlöksklyftor

riven parmesan

salt, svartpeppar

rosmarin

Lägg potatisen i en ugnsfast form. Tryck till/”krascha” varje potatis med handen eller med ett upp-och-nedvänt glas, så de blir ungefär 1 cm tjocka. Ringla över rikligt med olivolja. Lyft lite på potatisarna så oljan fäster runt om. Krossa vitlöksklyftorna och fördela över potatisen.

Krydda med salt, nymalen svartpeppar och rosmarin. Ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 20-30 minuter, beroende på storlek. Tag ut potatisen och strö över riven parmesanost, detta kan eventuellt göras efter halva tiden i ugnen.

Denna potatisrätt kan varieras efter smak och tycke med olika kryddor och smaksättning, eller med någon grönsak som till exempelvis sparris.

Huvudrätt

Efterrätt: Banoffe pie

Detta är en riktigt smaskig söt söt sak,så himla gott.

Men så söt att det gott räcker med en bit :).

Valfritt: Ugn (förgräddning), 175 grader i 10 min

Kexbotten

1 pkt digestivekex (400 gram)
150-175 gram smör

Fyllning

1 burk kondenserad mjölk/karamelliserad mjölk
3 skivade bananer
4 dl vispgrädde

Garnering
1 dubbeldajm

Tag bort etiketten från burken på den kondenserade mjölken. Lägg ner burken i en rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka under lock i 2-3 timmar. Fyll på med mera vatten så att burken alltid är helt täckt med vatten, annars kan burken explodera.

Numera finns det färdigkokt kondenserad mjölk; Karamelliserad mjölk. Kostar på kronan lika mycket som den kondenserade, i alla fall i min butik, så för mig är valet inte så svårt. Jag köper alltid den färdigkokta när jag ska använda mjölken som kolasås.

Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med en brödkavle med kexen i en påse. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna. Tryck ut smulorna i botten på en rund form, med löstagbar botten eller kant. Packa kexblandningen ganska hårt så är det lättare att skära sen.

Förgrädda botten på 175 grader i cirka 10 minuter, eller låt stå i kylen en stund.

När burken kokat i 2-3 timmar, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.

Till detta moment förberedde jag på förmiddagen, de resterande momenten överlät jag till två glada juniora bagare att slutföra strax innan middagen serverades:

Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna. Bred kolasåsen över pajskalet och lägg på ett lager med skivad banan. Bred ut grädden över bananerna och toppa med krossad dajm.

Efterrrätt

Bara en av bagarna ville vara med på bild…

Glad bagare

En riktig sockerkick det här som sagt, och det är man såklart värd ibland.

Både den kraschade potatisen och efterrätten kommer från MatochBakverkstan.

Annonser
Märkta med: , ,
Publicerat i Efterrätt och fika, Potatis, Recept
En kommentar på “Trerätters
  1. Krister skriver:

    Vilken söt flicka som ätit upp all efterrätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: