Farmorsbröd

Igår gjordes årets första julbak. Jag började med det allra allra viktigaste baket av dem alla för mig som i år kändes extra viktigt av en anledning. Varje år bakade min farmor ett visst julbröd, och förutom att det naturligtvis alltid serverades på julbordet så delade hon dessutom ut brödlimpor till sina barn och senare även till barnbarnen när vi skaffade egna hushåll.

Jag vågar knappt räkna på hur många bröd hon bakade varje jul, men med tre söner och 6 barnbarn blev det… ja ganska många.

För några år sedan fick jag receptet av farmor och har sedan dess försökt mig på att baka brödet själv till jul. Jag har inte lyckats lika bra som farmor ännu, men jag lär mig för varje år och jag tänker INTE ge mig.

I somras gick farmor bort. Varje gång jag har lagat brödet har jag alltid ringt henne och frågat om råd, allt från storlek på kärl till jäsningstid och mjölmängd. Tack och lov hann jag få många tips de gånger jag har bakat hittills, men det känns oerhört tomt att inte kunna ringa henne i år, och berätta att jag faktiskt lagar hennes bröd och hur viktigt detta brödet är för mig vid jul. Jag vet hur glad hon hade blivit.

Bakningen av brödet är lite speciellt, det ska nämligen kokas på spisen istället för att gräddas i ugnen. Skinkmackan med detta bröd är oslagbar. Än har vi dock ingen skinka så det blir några veckor i frysen först. Här tjuvstartar vi inte!

Passande nog heter brödet Upplandskubb enligt receptet. Eftersom vi i familjen flyttade från Småland till just Uppland för några år sedan och därmed slöts cirkeln kan man kanske säga, tydligen var traditionen att koka bröd vanligt i just dessa trakter. Jag kommer dock alltid att kalla detta brödet för farmorsbröd, för det är vad det är och alltid kommer att vara för mig och hela familjen.

Jag saknar dig farmor!

Farmorsbröd (Upplandskubb)

4 dl vatten

1,5 dl sirap

50 g jäst

1 tsk salt

7 dl fint rågmjöl

ca 6 dl vetemjöl

Leta fram ett lämpligt kärl att koka brödet i, jag använder en Bullens korv konservburk som är på ca 3 liter vilket är lagom. Smöra och bröa burken, och gör ett lock av dubbelt aluminiumfolie som även det smöras och bröas. Kanske funkar det även bra med plast, jag kom på det i år att det kanske hade varit värt att testa.

Värm vatten och sirap till fingervärme. Smula ner jästen och tillsätt salt, rör så att jästen löser sig.

Blanda ner rågmjölet, därefter vetemjölet lite i taget tills degen blivit smidig. Forma till en boll, lägg i burken och låt jäsa till minst dubbla storleken.

Sätt på locket på kärlet/burken eller tejpa fast aluminiumfolien (eller plasten) så att det blir riktigt tätt.

Koka upp vatten i en stor kastrull med lock där kärlet ryms. Sätt i kärlet, det ska inte vara mer vatten än att kärlet står hyfsat stadigt, i min kastrull når burken nästan ändå upp till locket så då hjälper kastrull-locket till att hålla brödet på plats.

Kokning

Låt brödet koka sakta i vattenbadet cirka 4 timmar. Känn med sticka så att brödet är klart i mitten (skulle det dock inte vara det så är det ju lite meckigt att få till ett tätt lock igen, så det är bara att hålla tummarna att det är klart…).

Låt brödet kallna inlindat i bakdukar. Jag skivar alltid upp bröd innan jag stoppar dem i frysen så att jag enkelt kan ta fram några skivor i taget.

Ät med nygriljerad julskinka och senap.

Bröd2

Det som jag har haft återkommande problem med är att få brödet att jäsa ordentligt. Det kom inte upp i dubbla storleken i år heller vilket gör att det blir lite kompakt att äta. Jag vet inte riktigt vad jag gör för fel, om jag dödar jästsporerna i för varmt sirapsvatten eller jag har det för kallt när jag jäser degen. Men som sagt, jag ger mig inte. Kanske kanske gör jag ännu ett försök till i år.

Bröd1

Lycka till! Och en liten påminnelse från farmor:

meddelande_red

Annonser
Märkta med: ,
Publicerat i Bakning, Recept
5 kommentarer på “Farmorsbröd
 1. EwaBritta skriver:

  Så roligt att du håller traditionen vid liv. Vi vet ju att Maj tyckte det var jättekul att du vill göra hennes bröd. Jag tycker det ser jättefint ut!

 2. Marianne skriver:

  Hej Titti!
  Jag prövade ditt Farmorsbröd men jag bakade det i ugnen i en rostfri gryta ístället. På nätet hittade jag en uppgift att det skulle gå bra. (Jag hade ingen gryta som rymde korvburken). Brödet blev bra och det tog cirka 3 timmar för att bli klart. För att vara säker använde jag termometer – 96 – 98 grader ska det vara enligt Mona. Om ni kommer hit på skinkmacka dan för dan får du smaka.
  Kram Marianne

  • matportalen skriver:

   Hej Marianne!
   Det var roligt att höra att det blev bra!
   Fick du det att jäsa riktigt?
   Jag gjorde ytterligare en sats förra helgen, men den jäste dåligt den också.
   Kram Therese

 3. Fredrik Fogelberg skriver:

  Upplandskubb kokas alltid i vattenbad. Du behöver inte värma vattnet till jästen, kallt kranvatten 10-15 grader är lagom. Brödet jästes lämpligen över natten (8-10 timmar) i låg temperatur, 15-18 grader och kokas därefter 4-4,5 timmar. Det behövs inte mätas temperatur i brödet och det är klart efter 4 timmar. Fyll på kokande vatten i vattenbadet litet då och då under kokningen så att själva formen har vatten upp till ca två tredjedelar av dess höjd.

  Grovt rågmjöl är att föredra, öka sirapsmängden till 350 gram eller ca 2,5 dl, använd 60 gram jäst.

  Mer info på Upplandskubbens Vänners (UKV) hemsida: http://www.upplandskubbensvanner.se

  Vänliga hälsningar

  Fredrik Fogelberg, kassör i UKV

  • matportalen skriver:

   Hej!
   Tänk jag hade inte en aning om att det fanns en förening helt dedikerad detta bröd, det var jätteroligt att höra!
   Tack för alla bra tips, ska ta med mig dem allihop för snart är det ju dags för julbaket igen.

   Hälsningar
   Therese

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: