Spenatpaj

En av våra greklandsfavoriter på semestern är Spenatpaj, det tar vi ibland med oss från ett bageri när vi kommer från stranden och ska upp till hotellet för lite lunch och siesta. Det är så otroligt gott, frasigt och färskt.

Jag har den i planen för en middag kommande vecka, men gjorde den även för ett tag sen och serverade med lite kallrökt (salami och parmaskinka) och en fräsch sallad.

För att få det rätta greklandsstuket gör jag på filodeg istället för vanlig pajdeg.

Spenatpaj

Spenatpaj

4 port.

5-6 ark filodeg

500 g färsk bladspenat (eller fryst, fast mindre mängd då skulle jag tro)

1,5 dl creme fraiché

100 g fetaost

2-3 soltorkade tomater

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 ägg

salt och peppar

olja till stekning och pensling

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 gr.

Stek den färska spenaten i lite olja på låg värme för att vätskan ska dunsta. Lägg den i ett durkslag och krama ur vätskan.

Fryst spenat: Tina spenaten och krama ur vätskan.

Fräs löken mjuk i lite olja. Blanda med spenaten och tillsätt creme fraiche, smulad fetaost och hackade soltorkade tomater. Krydda med salt och peppar.

Blanda i ägget.

Fyllningen måste göras först, annars stelnar filodegen i formen.

Pensla en ugnsäker form (hälften så stor som ett filodegark) med lite olja och lägg ett ark filodeg i formen. Låt halva arket hänga ut över ena långsidan. Pensla den del av arket som är i formen och lägg ett nytt ark över, låt halva arket hänga över kanten på motsatta långsidan. Lägg ytterligare 4 ark på samma sätt i formen och låt hänga ut över varannan sida. Pensla med olja mellan varje ark.

Lägg fyllningen i formen och vik över filodegen från kanterna, pensla med olja mellan varje lager. Jag lade sen ett extra ark överst. Pensla även det översta arket med olja.

In i ugnen ca 20 min, eller tills filodegen är färdiggräddad och fått färg.

Pajen går att variera med vad man gillar, ta exempelvis philadelphiaost eller ädelost istället för feta och creme fraiché, röd lök eller purjolök istället för gul lök, o s v. Det går också att ta fler ägg om man vill ha en tydligare äggstanning i pajen.

En favorit hos hela familjen!

Spenatpaj2

I

Annonser
Tagged with:
Publicerat i Paj, Recept, Vegetariskt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: